Monday, 9 July 2012

Budget tunang dan kahwin..



Tiba-tiba diusia aku 23 tahun ni terfikir pulak pasal tunang dan kahwin,aku tahu mesti ramai yang ada pengalaman kan,kalau nak ikutkan geng GSF pun ramai yang dah berumah tangga kan..hihi...

maklumlah zaman sekarang kena perancangan awalkan..bukan bermaksud zaman bujang aku ni nak berakhir dah..tapi starting dari sekarang dah kena start menabung manalah tau ada rezeki dan jodoh untuk kahwin nanti ;-)...

selalu jugak terfikir berapa lah kena simpan ya kalau untuk tunang? aku budget-budget kalau siap sekali dengan jamuan makan mau jugak RM2000..betul tak?ni main-main kira kasar ja..


sweet nyer ;-)


aku cadang nanti pun tak nak buat besar-besar kira macam ambil syarat saja..;-)..pandai-pandai ja erk,dengan mama pun tak bincang lagi..haha..maklumlah awal lagi..cuma fikiran ja melayang main budget suka-suka saja..hehe..pastu kalau kahwin aku rasa simpanan kena ada jugak RM10000 yela mana tau ada yang urgent nak guna ke,tak cukup ke,kos sekarang tinggi..


ini orang yang tak da pengalaman a.k.a aku lah tu..haha..bagi aku budget lepas kahwin tu lagi penting sebab tu kena ada saving banyak.ntahla bila fikir duit pening juga kan..hehe..apa pendapat kawan-kawan pula?? ;-)



sesaja fikir..hehe..otak melayang lah ni..hmmmm

38 comments:

nanieybarnieylurviey said...

hee.. betul tu ayu yg simple2 pun da riban2 jugak.. pening jgk pk pasal ni.. bile sebut pasal umur ni terasa tua plak.. oh no.... :(

Rara Nasiha said...

umur 23 ye? high 5! kita sama. time2 mcm ni memang kita dh mula pikir benda2 mcm ni. menyimpan tu penting. I pun dah mula terpikir. Kalau tak menyimpan susah la.

are_lin@yu said...

nanieybarnieylurviey :tula naniey pening memikiornya kan..hehe..walaupun lambat lg terfikir jgk..hehe

Dayz J said...

Untuk tunang, RM2000 tu untuk jamuan makan je kot. Lain lagi barang-barang lain kan, macam dekat Sabah bertunang biasanya ada hantaran sekali. So part hantaran tu pelan-pelan beli lah, mungkin dalam 3 bulan sebelum dah beli barang. lepas tu bayar yang lain sikit-sikit lah, baru rasa ringan sikit.

Ummi Iman said...

Skrg makin tinggi kos dr org lama mcm akak ;) terasa tua pula :) akak dulu buat simple2 je. Simple2 pun habis ribu2 juga :( mmg kena ada perancangan dr awal supaya tak lari budget. Jgn berhabisan utk kahwin sbb lps kahwin lg byk nk guna duit ;) melainkan calon dah sediakan semua. Cuci kaki je lah.. bertuah badan :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ni umur24 ni jenuh pkir..hihi.

Deqla manjew said...

amboii... ada apa2 ke ni? hihi..tp x slh kan nk pikir sekrg..mmg kena pikir pun...pengalaman deqla dulu, hurm.. mmg penat la pikir bajet nk kwen ni, selagi tak lps tu selagi tu pening kepala..huhu..senang citer tunang pas tu trs kwen..hihi...jimat blanje!

UmmiSyarni said...

10ribu tu bajet nak kawen time akak dulu je ayu.skarang ni lagi tinggi la kosnye.betul cakap ummi iman tu.jgn berhabis semata-mata nak nampak elok di mata org.lepas kawen tu lg penting.lg 1 elakkan buat loan utk kawen.seksa dik nak membayo utang lepas kawen.dah ada anak pon utang tak abis lg.
tp kalau mampu apa salahnya kan.

Cik Nur said...

seram sejuk bila sebut soal kawin..mmg zaman skrang byk pakai duit..huhu

tapi bg nur, pebelanjaan lepas kwin lagi penting,..

Wanieys said...

sekarang ni tinggi kos nak kawen ayu..elok la kalau ayu nak menyimpan tuk kahwin...brg2 sekarang ni dh xder yg murah :)

dyabunga said...

dya tak terpikir lg..hihi..tpi skrg 10000 xcukup lh..kos tinggi

wan nurul hezrina said...

skangni dr sekecik benda ke sebesar2 benda semuanya mahai..nnt ayu nak kawin kena bijak buat kewangan.kena tgk murah tapi kualiti jgn ikut kata hati sangat=)buat beserdahana sudah mencukupi=)

Si Matatajam said...

Betoi tu Ayu...elok la simpan dr la ni...

Apple said...

Bergantung gak ayu. Kdg2 bertunang boleh cecah puluh ribu bila melibatkan ramai orang Cnth mcm keluarga besar. selebriti tak heranlah. Lol.
Bagi perkahwinan, jika buat kat masjid rasa lebih menjimatkan lagi kot.

LubLy said...

ayu..chaiyok2!..tp lg lmbt lg mahal so kawen la cpt2 yek:p

Chic Na said...

bagusla planning awal2. kos utk kawen mmg mahal kan sekarang. takut pulak bila fikir. huhu..

BERT said...

aah elok menabung dari skang.. dlu sy nak kawen baru terhgeh2 nak cari belanja... belanja kawen tunang skang memang besar..

~Sweet Honesty~ said...

aiyookkk.. kalo ayu dh planning awl mcm ne, apatah lagi sweety yg dah tua bangka ne kan..nk planning juga ne,,huhuhu

Yana Libra said...

saya pun tgh planning, tengah fikir berapalah budget untuk kawen ni..huhu~

rasenye rm10,000 tu tak cukup lah ayu..tapi kalau tak mampu buat besar-besaran, rasanya kecil-kecilan lagi bagus & berkat kot kan?

Saya pun tgh pening ni, duit simpanan tak sampai 10,000 lagi, camne nak kawen thun depan ni..huhuh~

cendol said...

alamakkk tak tau nak komen hape..hihi dtg bace komen2 org lain je =)
yela kene menabung awal2 kot..sekupang,duakupang,3 kupang..4 kupang..hihi

ejulz said...

teringat masa bsama dia.. slalu merancang ni..

dEdEQ dE wIshEs said...

BILE PK SAL TUNANG SAL KAWEN DA RASE CAM CEPATNYE MASE JALAN KAN ? HARI TU BRU SKOLAH RENDAH , SKOLAH MENENGAH , ALAM KOLEJ OR U .. TUP3 ALAM BERUMAHTANGGA LAK .. HEHEHE ..

SKNG NI MAKIN MAHAL MAKIN ORG KATE POWER KAN ? TP KALO MAHAL PUN XTGOK PEKERJAAN BAKAL PSANGAN .. XNIKAH GAMAKNYE .. HEHEHE

Aine Ainun said...

Alin...kalo PK pasal duit mmg x cukup je...=))

mmgpon,
bukan nak demand, tapi tu la, kos sekarang mmg tinggi alin...

pandai2 merancang tau,
yang penting ikut kemampuan kita ...=))

Boni JLL3 said...

tak perlu membuat besar2an. lebih baik bersederhana kan? asalkan kt membina masjid dan mengelakkan benda2 yang tak elok..

eyjalukman said...

mak kita pun ckp time khwin jgn nk berover sngt majlis nye . yg pnting time lpas khwen tu . jgn berhutang kliling pnggang lak after khwen.

NOOR FATIN said...

xfikir lagi ayu. skrg fokus study je. hehehe calon pn xde;p

ayu cpt2 la tunang ;p

Misya Mialen said...

Aduhai ayu, rm10k. Tu skrg kecik je.kena up lg.sbb nak bg mkn dgn org tu byk.byk blnja kena pki.klu dpt bakal suami yg dah establish,ok jg.x sakit sgt lps kawen.lps kawen byk nk kena fkr tau.saving lps kawen sgttttt penting jg bkn masa nk kawen je.slmt menabung ye.;)

aReLaN said...

cam saya takde tunang2 dah sebab dah lama kenal.terus kawen je.tapi 10k memang tak cukup la.melainkan kalau buat betul2 simple.nak selamat paling kurang 20k gak la.hmmmm

Cik Aini said...

haish
pening pala bila pikir bab kawin ni sbb trs automaticly pikir bab duit..zmn skrg plak suma harga dh mahal2,ckit2 mmg x cukup lah nti =p

Dhia Johary said...

dhia jejak sini,.. rm2000 pon mcm tak ckup je. skrg dah mahal kan? main agak jer,. umur baru berapa,..hihi

ஜ miss klanika ஜ said...

buat skali lah tunang kawen, save budget. hehe

nur anis said...

sama lah kita..dah mula fikir dah ni..huhu

teratak hati said...

Btl tu mmg awl2 kne pikir..kena simpan duit skt2..cm sy dulu tunang 1000 lbh,kawen dkt 15000 bile kira2 blik..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalau saya nak buat simple2 je, sebab lepas kawen lagi nak guna banyak duit :)

melayu orang said...

Saya just share,tgh mencari survey something gak untuk kahwin ternmpk blog ni..cuba tgk link yg sy ltk ni ,sy bkn empunya diri pemilik tu pun cuma masa tunang baru ni,ada buat dgn akak ni,bgs hasilnya...sy sewa jer dulang n bg brg kat dia,dia decoratekan..cantik..nak beli semua,cam rugi jer.. berbaloi lah.. : http://www.majalah.com/?classified:pakej-pembuatan-hantaran-tunang-kahwin-berpatutan:8FFNLGVGX0

melayu orang said...

Saya just share,tgh mencari survey something gak untuk kahwin ternmpk blog ni..cuba tgk link yg sy ltk ni ,sy bkn empunya diri pemilik tu pun cuma masa tunang baru ni,ada buat dgn akak ni,bgs hasilnya...sy sewa jer dulang n bg brg kat dia,dia decoratekan..cantik..nak beli semua,cam rugi jer.. berbaloi lah.. : http://www.majalah.com/?classified:pakej-pembuatan-hantaran-tunang-kahwin-berpatutan:8FFNLGVGX0

soon-a-wife-to-be said...

Blogwalking! Blogwalking!

awifetobebtb.blogspot.com :)

zaza said...

hai.. sebenarnye RM10,000 tu cukup kalau kita pandai budget.. xpayah nak ikut2 orang nak buat majlis macam mane.. Especially hantaran.. xpayah la sampai berbelas dulang.. Spend dalam 5-7 dah ok.. bykkan hantaran makanan dari brg.. bia murah xpe.. duit y lain tu boleh smpan u pas kawin.. pas kawin macam-macam nak beli kalau dah tinggal rumah sendiri nanti.. Kalau bakal suami kita memang bergaji besar xpe.. ni kalau seribu due kan kesian.. Nak murah msk bia bergotong royong dgn org kg.. xpyh nk tumbang lembu hehe pakai je daging kotak murah pun murah :p.. mmg la kite nk nmpak semuenye cantik mase tu.. tp kne pndai-pandailah.. ni pendapat je jgn marah ye semue:-)