Thursday, 24 May 2012

Senggugut...


Adusss..memang sakit saat terbayang terkena senggugut...
dulu masa mula-mula ok lagi..bila dah masuk 19-20 tahun..
senggugut mula menyerang dengan jayanya..
hampir setiap bulan..ingat lagi memang paling tak tahan masa tengah belajar..
tak peduli dah lecturer kat depan..
yang aku tau sakit yang amat..huhu..nasib lah kawan ada ubat..
nak tak nak aku terpaksa makan jugak..
tu lah kali pertama makan ubat yang warna merah tu dan minta2 yang terakhir jugak..
orang cakap tak elok makan ubat..
so sekarang kalau sakit memang tahan ja selagi terdaya..
 yang paling seksa kalau senggugut serang waktu malam memang tak booleh tidur.
.confirm!..

hah kena dah lebih kurang begini ia menyerang..hehe


tapi sejak-sejak akhir ni kurang lah sikit..
sebab senggugut serang selang sebulan..
maknanya kalau bulan ni tak sakit bersedialah bualn depan..hehe..
nasib lah tak teruk sangat tersa lenguh2 badan n sakit ja..
lepas letak minyak panas,merekot jap dalam sejam OK dah..
tapi nak OK memang seksa lah kejap..
ada jugak orang cakap ubat nak hilang sengugut ni kena kahwin ja..haha..betul ke??
ntahlah tak pernah cuba lagi petua ni.hehe


nilah penyelesaian terakhir..merekot je yang mampu..huhu




Kawan-kawan pernah senggugut ada petua tak nak kurangkan sakit..huhu

12 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhmdulillah yui xalami msh cmni..

Siti Shaera Salleh said...

sera dah kena senggugut ni since form3 lg .. lama dah kena .. mmg sakit sgt .. sampai bila nak datang bulan tu rasa mcm horror gila .. selalu sera tuam perut dgn botol isi ngan air panas ..
botol kaca lg ok kot ..
betol lah x baik mkn painkiller,
tp kalau dah sakit sgt tu, sera telan je ..

nanieybarnieylurviey said...

xpenah kena teruk.. so x thu sgt.. kena pun sakit dlm setengah jm je. (tu kire senggugut ke)

p/s: nani bukn akauntan tp pernah ada cite2 nk jadi tp apakan daya lari time kat matrik.. hahaha

Wanieys said...

kena tp tak teruk sgt biasa2 ja hehehe...sabar la ayu yer :)

@ deqla manjew said...

deqla pun kena...tp x la smpai merekot cam gitu..hihi..kiranya boleh dikawal lagi la...

uncHa said...

huhu uncha biasa-biasa saja..tapi sekali menterang sampai demam :p

Kakzakie said...

Ayu... cuba cara ini. Parut kunyit hidup perah dgn air masak, campur sedikit asam jawa, ambil seketul garam jantan - bila bersih dari menst. tu minum. Ingat bukan masa menst ye... selepas dah bersih. Moga boleh jadi penawar...

Bui Junaidi said...

SEUMUR HIDUP KAK BUI 3X JER PERNAH KENA SENGGUGUT YG TERUK,SAMPAI MENANGIS2..TP ALHAMDULILLAH,LEPAS KAWEN SENGGUGUT X PERNAH DTG LAGI..

MEANS THAT,LIN KENA KAWEN LEPAS NI..KEKEKE

Harith Iskandar said...

oooo sakit sgt2 yer.sy xfaham sgt bab sakit org perempuan ni, tp yg slalu sy tgk kalau time tu jer mesti moody lain mcm.kalau marah pon marah lain mcm..mmmtp xsemua org kene kan?agakjer...
tp yg sy tau sgt ubat tahan sakit tu mmg xelok, doktor prnah nasihat sy ubat tahan sakit akan merosakkan buah pinggang.dan kite juge akan cepat gemuk atau muke jadi sembab.yg pasti buah pinggang mmmg akan rosak kalau slalu amalkan mkn ubat tahan sakit...yg merah tu

BERT said...

sy selalu bubuh minyak angin je.. makan panadol tak biasakan.. hihi

ain vanilla said...

alhamdulillah ain setakat ni tak penah kena lagii

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal senggugut… sharing is caring :) - Cara Mengurangkan Sakit Senggugut