Thursday, 24 May 2012

Cita-cita terkubur atau tercapai??


Teringat zaman kanak-kanak dulu..kalau orang tanya..
''Ayu besar nanti nak jadi apa?''..
lantas aku jawab,''nak jadi doktor!''..
sambil senyum..indahnya angan-angan..
bila dah besar sikit dah tahu kepayahan untuk mencapai impian dan ada yang tanya
 ''nanti nak kerja apa''..
dah tak sepantas dulu..
perosalan terus tu terus menjadi persoalan..
dalam hati,''haish nak jadi apa erk,nak jadi doktor confirm tak dapat dah ni..''..
impian arwah tok wan nak aku buka klinik
 katanya nanti kalau tokwan sakit boleh pergi klinik Salina Ayu..
nama glamor arwah tokwan selalu paggil..huhu..
impian tu jugak terkubur begitu sahaja..
kerana jauh tersimpang bidang yang aku ambil..


bila dah kerja sekarang baru aku rasa betapa susahnya 
nak capai apa yang kita hendak..
zaman sekarang bukan zaman memilih lagi kena rebut peluang yang ada..
abah selalu sebut''jangan tanya pokok ''kalau'' dalam diri''..
''kalau aku tak pilih..''.
''kalau aku tak buat..''
''kalau aku tak pergi...''
memang tak kan menjadi kerja kalau asyik kalau saja..
belum cuba belum tahu..itulah lumrah hidup...
akhirnya sekarang aku jadi doktor jugak..
doktor merawat pokok..hehe..

kawan-kawan camna impian tercapai ke terkubur?? ;-)





Kata Ayu : Terima kasih Kak Zakie, Sera atas petua yang diberikan..dan pada semua kawan2 yang komen yang entry tadi!! ;-)

13 comments:

nanieybarnieylurviey said...

wowww.. suke la nme SALINA AYU.. cantik.. :) emm kecik dulu pun mmg nk jdi doktor, tp lepas ni cite2 nk jadi housewife plak :) hehe

@ deqla manjew said...

kan kat sekolah dulu ada 3 pilihan cita2..

deqla pilih >> cikgu, jururawat, wartawan.. haha

tiga2 x tercapai..cikgu tu hanya dpt conteng2 dinding je la masa kecik dlu..

jururawat mmg takleh sgt..sbb deqla takot tgk darah...makin besar makin terok lak fobia deqla ni...

wartawan? lg la tak tercapai..nk jumpa2 org ni maluuuu..hahaha

are_lin@yu said...

nanieybarnieylurviey:nama tu arwah tokwan ayu yg pgil..sesaja dia tmbah S kt depan..hehe

are_lin@yu said...

@ deqla manjew:wahh bnyk cita2 deqla..tp ayu rsa sesuai lah deqla jd wartawan deqla peramah..hehe

aRa ❤ aFiq™ said...

rasa nye cita-cita ara bakal terkubur.. haha.. tpi sbnrnye xtaw nk jadi apa -.-

uncHa said...

hehe uncha dulu pun cita-cita nak jadi doktor..tapi terkubur juga ..hehehe :p huk huk..blog uncha tak cun pun..biasa-biasa je :) blog ayu nice..

are_lin@yu said...

aRa ❤ aFiq™:samalah ngn ayu..hehe

are_lin@yu said...

uncHa :hehe kita sama..ayu suka blog uncha ada blink2 tu yg mahal.hehe

Nurul Husna Mohd Hassan said...

dulu saya nak jadik doktor, nak jadik cikgu pun ye jugak. tapi 2 2 pun tak jadik. hihi

p/s : 1st time jalan2 kat sini =)

Cinta Misteri said...

Ank CiM yg first dh ckp nk jd architec. Yg 2nd still confuse cita2 tu apa.
CiM dulu nk jd doktor gk. Tp tk jd coz tk brapa bijak. Tp keje skang ok ok la, pkai lab coat pown dh mcm doktor. Tp CiM akn truskn study smpi phD, leh jd doktor gak. Hehehe..

~Sweet Honesty~ said...

dulu, sekolah rendah..komfem la nk jd cikgu.. pastu ble dh nsuk uni, nk jadi reporter pula sbb dh bidang tu yg diambil..bila dh gred, xda pilihan lain la, jdi cikgu je la.. (sbb dh xda piliha..).. tapi lama2, semakin serasi n minat pula..hihi

Harith Iskandar said...

doktor lah jugak tu.sy dulu konon nk jd askar.mklum lah anak lelaki time tu mmg nk jd askar je...last2 xjadi ape2 pun..ehhee :p

NOOR FATIN said...

cita2 nak jadi polis, masuk sekolah menengah dah rabun. hahaha xblehh jadii, adoii.

tapi saya mmg dari dlu2 bercinta2 nak jadi penulis, sama ada penulis novel ke cerpen ke apa ke, hehehe blum tercapai, insyallah sedang berusaha ;)