Wednesday, 27 June 2012

Beliau adalah ....


Beliau adalah Abraham Lincoln
Presiden Amerika ke16
dan presiden pertama yang mati dibunuh.
(kalau tak silap melalui sejarahnya)

Beliau seorang pemimpin yang sangat tidak bersetuju
dengan sistem penghambaan (hamba abdi)


Kisahnya dilakonkan dalam filem
Abraham Lincoln:Vampire Hunter 
(Pemburu Pontianak)


Sabtu lepas aku sempat pergi tengok Cerita ni dengan En Anip..
memang tak rugi tengok,selalu kalau cerita sebegini pasti ada unsur keagamaan
tapi cerita ini nyata berbeza sarat dengan mesej yang sangat baik
ceritanya pun tak ada adegan yang terlampau memang sesuai untuk kita tonton

Aku sangat tertarik dengan jalan ceritanya.
mengisahkan manusia yang hidup bersama pontianak.
kisah sistem penghambaan yang ditakluki oleh pontianak.
Abraham sejak kecil sangat berdendam dengan pontianak kerana 
telah menyebabkan kematian emaknya.tujuannya hanya satu untuk membalas dendam

Banyak kejadian yang berlaku sebelum dia dapat membalas dendam.
siangnya dia bekerja,malamnya menburu pontianak.
banyak peristiwa yang berlaku sehingga dia dapat menjadi seorang peguam dan presiden.


Abraham akhirnya berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki
dan akhirnya anaknya juga dibunuh oleh pontianak
dalam keadaan negaranya sedang ingin ditakluki oleh pontianak
Abraham dapat mengatasinya dengan perancangannya yang bijak.

first ingat cerita yang berunsur sejarah ni tak best.
rupanya sangat best sarat dengan mesej
antara yang aku dapat dalam cerita ni..

tak semestinya bila seorang itu jahat semua keturunnya juga jahat.
seperti cerita ini ada juga pontianak yang baik.
yang kedua bertindak di luar jangkaan.
jangan hanya bergantung pada satu rancangan sahaja,
mungkin untuk berjaya kita perlu ada 2,3 rancangan yang lain..

Anda teka dengan betul ;-)







Kata Ayu : 
tak rugi tengok..ada mesej yang ingin disampaikan dalam cerita ini pada yang memahami ;-)

23 comments:

Deqla manjew said...

bagusnye sinopsis ayu bg ni..hihi..buat deqla tertarik nk p tgk..haa.. kan dah ckp deqla buta sejarah...sbb tu x dpt jwb..hihi..

cendol said...

wah mcm best je bace Ayu cite.nak tengok jugak lah.

Apple said...

Memandangkan admin dah tengok cite Abraham Lincoln Vampire Hunter ni, apakata admin tengok cite Abraham Lincoln Vs Zombies lak.Dia muvi independent tapi citer masih ditahap boleh diterima. Lol.

Makwe Kintan said...

MCM BEST CITE NI...SY SKE CITE GINI..NK TGKLA..=)

Ayuni said...

betul, hidup kne tgk bnyk perspektif...

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahakz..ok2.. lau smpt leh tgk.

are_lin@yu said...

Deqla manjew:hehe cepat2 deqla gi tgk..pastu cita blk bez tak..hehe

are_lin@yu said...

cendol :try lah tgk dlu mana tau tertarik..hehe

are_lin@yu said...

Apple:oo ada ker?baru tau ni..hehe

are_lin@yu said...

Makwe Kintan :yeke ayu first time tgk dear..tertarik jgk..hehe

Si Matatajam said...

Betoi tu.. Akak setuju sgt ngan Ayu... At least kena ada back up plan...

Wanieys said...

mcm best nk tgk juga...owh nama jer besa dgr tp rupa ni bru tgk hahha

nur anis said...

baru saya tahu..:)

yana yani said...

wooooo..cam best

~Sweet Honesty~ said...

sweety ketinggalan ke teka teki nee..alamakk..ketinggalan keretapi laa pulokkk

Chic Na said...

macam menarik je citer tu. tgk trailer pun cam best. ;)

Miss BaNu said...

iklan cite nih dh tgk dh..cuma movie nyer belum tgk lgi..

Yana Libra said...

saya dah tgk dah..mula2 ingat tak best gak..hehe..tp lepas tgk mmg best lah..tak bosan~


suka ayat yg last tu gak..jangan hanya buat satu plan..hehe :)

Solehah Shamsuddin said...

solehah ske tgk cte ni + bce novel dy.best sgt2 ok

wan nurul hezrina said...

dulu suka tgk citer vempire=)

Che Rosliza Che mat said...

tak sabar nak tengok...nie cerita pasal sejarah ya..

Masha Meisters said...

hhihi...masha dah terlepas entry ni la....huhu

9n0L4 said...

dh terbace kat blog mane eh yg cite die tgk cite ni dgn mak die? huhu. lupe gsf yang mane. ;)