Friday, 29 June 2012

Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK


Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK :

1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh
   Rezeki bukan sahaja dalam bentuk wang, tapi kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain...
 
 
 
Kata Ayu : Jom sama-sama berdoa dan berubah moga kita lebih baik dari hari ke hari ;-)

18 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

aminn..moga sama2 berubh mana yg tak ptut.

cikeyrah said...

info yang bagus ;) mudah-mudahan kite dijauhkan dari sifat sebegitu ;)

:: Mrs.Eady :: said...

nice ~

~Sweet Honesty~ said...

sweety salu mengeluh..huhu

CINTA UNTUK KITA said...

satu lg kyra tambah..

jgn suka rendah2kan life and kebolehan orang lain..

nanieybarnieylurviey said...

betul tu ayu.. tp kadang2 mulut manusia ni terlepas ckp. :)
slm jumaat :)

Wanieys said...

setuju dgn sebab2 susah rezeki nak masuk :)...jom kita sama2 berusaha kearah yang lebih baik...semoga hidup kita semua sentiasa dalam keredhaan-NYA

Kakzakie said...

Kalau boleh mahu jadi yg terbaik selalu ayu...

Nyue said...

nyue suka info ayu nie :)
nice entry for sharing..hehehe

lelamaisara said...

banyak info kat blog ayu kan...sukeee...

Ummi Iman said...

akak ada baca sblm ni.. dalam hidup ni kena sentiasa ikhlas dan bersyukur kan?

izan mama mia said...

syukur atas rezeki yg dilimpahkan selama ini...smile be happy...(hehhe

Chic Na said...

jangan lupa bersyukur. jom sama2 perbaiki diri. ;)

Cik Nur said...

betul tu, bila selalu ckp xde duit..xde duit, maka ALLAH turunkan ujian betul2 xde duit...

9n0L4 said...

nice sharing. kdg kite ni tak sedar kan. ;)

cendol said...

semoga kita dimurah kan rezeki ye.
dn sme2 la kite mnjauhi perbutn yg mengungkit kebaikn

Asyiqin Haulisah said...

naiss sharing, saya pun pelan2 ubah diri, thanks mengingatkan. :)

Deqla manjew said...

nice sharing dear.. sedar x sedar yg no 2 tu kita ada buat kan dear, mesti dok pikir duit x cukup la apa la.. haishh.. wajib hindarkan sikap mcm ni!