Friday, 23 March 2012

TENGOK DAN SEBARKAN BUAT UMAT ISLAM!


TENGOK DAN SEBARKAN BUAT UMAT ISLAM!

Cara Mengenal Bulu Khinzir Yang Di Jadikan Berus...

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir…hal ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri bulu khinzir:

1-Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)
2-Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
3-Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.
4-Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil “Bristle” kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain.Mungkin ada hikmah disebaliknya - agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. Jadi,berhati-hatilah..Insyallah dengan izinnya,semoga kita semua sentiasa dilindungi..


p/s ; sebar dari email akak ofis...;-)...

20 comments:

Dabel Aa said...

owh....mcm tu ke....

@ deqla manjew said...

thanks sudi kongsi di sini...ooo...baru la deqla tahu..kena lebih hati2 lepas ni...

nuyui a.k.a miss YUI said...

bru tau..thnx share ea..

Cik Adieb said...

Baru sy taw ni :D Thanks share

are_lin@yu said...

Dabel Aa ; aha..sblm ni pn xpnh tau..huhu..

@ deqla manjew :ayu pun baru tahu deqla..sblm ni pn tak tahu..hehe

nuyui a.k.a miss YUI ; samalah kita,ayu pun baru tahu jugak..hehe

LoveJean said...

thanx for ur info.....

are_lin@yu said...

LoveJean ; most welcome dear..;-)

nur ika said...

ayuu...bgusnyeee gtaw..ika slalu brmain gn brus ni..sbab assgnment byk pkai brush..time nk beli brush 2 konpius gk..cm ne pon kna gk bli brush berbulu ni..^,^

are_lin@yu said...

nur ika ; ayu pun baru tahu ika..sama2 kita berjaga2..;-)

hairy said...

hehe baru tau..bhya2 :-)

are_lin@yu said...

hairy ; walaupun laki..kna brjga2 jgk..hehe

^_^ Zaza Nur Iman said...

pgetahuan bguna..thanks :)

^_^ Zaza Nur Iman said...

pgetahuan bguna..thanks :)

are_lin@yu said...

^_^ Zaza Nur Iman; sharing is caring..hehe

::CIK LYNN:: said...

tq for sharing...=)

^_^ Zaza Nur Iman said...

yeah..btl tu :)

zaza kt serting..dekat tak???

are_lin@yu said...

::CIK LYNN:: most welcome lynn..;-)..nk trjah lynn jgk..hehe

are_lin@yu said...

^_^ Zaza Nur Iman ; nti ayu tya bf ayu erk..bab tmpat ni tak arif..hehe

'idun sa'idun said...

tq share info.. akak pon slalu konpius dgn isu bristles ni..

are_lin@yu said...

'idun sa'idun ;most welcome akak..ayu pun baru tau..;-)