Tuesday, 11 June 2013

Cara guna Western Union




Kalau nak beli barang dari luar Malaysia..automatik kena guna kaedah lain kan.tapi rasanya ada jugak poslaju ke luar negara kan.eh tapi tu untuk pos..hehe

first time beli barang dan sekarang baru mahir sikit..kalau nak ikutkan guna Western Union lebih cepat banding transfer duit dari bank..

Western Union ada di pejabat pos dan bank2 yang terpilih..yang pernah ayu guna adalah di BSN.

contoh borang WU

antara maklumat yang perlu kita tau,nama penerima,alamat penerima,dan matawang semasa.dalam masa 10 minit lepas transfer penerima akan terus menerima wangnya.(ini orang bank lah cakap)

tak salah transfer duit untuk saudara kat luar negara pun boleh guna wu kan?

ayu pernah order barang dari Indon dalam masa 3-4 hari barang tu dah sampai ke sini..so memang puas hati guna kaedah WU ni..hehe..kalau di BSN kadar yang dorang ambil untuk 1juta rupiah ke bawah hanya RM10..oklah kan?tak mahal sangat.untuk ke negara lain idok pasti..boleh cek nanti..


17 comments:

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Shakira tak pernah guna lagi servis tu :)

Deq's Qienz said...

ayu order barang apa dr indon..nk wat biz ek:)

lia said...

wahhhh gud info... nnt boleh rujuk cni kalau nk beli brg obersea...

wan nurul hezrina abd halim said...

btul ayu.paling senang guna WU jer.mana2 bankpun bisa dong=)

LiYa HaNiF :: said...

tk pernah lagi guna kaedah nie.. neway thanks for d info yer.. :)

Zuraidah Butang said...

sy dulu pernah guna western union ni..nak byr duit hotel kat indon..hehhe. tapi senang ah

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi selasa
sory sangat2 hari ini anum bz skit

nuyui a.k.a miss YUI said...

leh guna ni lau nak bli brg dari indon..hihi

Si Matatajam said...

Baru akak tau Pasal WU ni Ayu..Tq for the good info

Yana Libra said...

senang ke nak buat tu..huhu..

LYAfrina said...

tq for sharing ayu..lya x pnh pos ke oversea lagi...

Amanina Mads said...

ohh baru tau..hehe
tak penah lg buat

QasehnyaRania said...

thanks u share.ciksu tak pernah guna lg

Cik Nur™ said...

Nur tak pernah guna lagi ni...
thanks for the info ayu.. :)

Chic Na said...

pernah jgk tgk sign WU ni kat post office tp xtau apa fungsi dia. sjrg dah tau.. ;)

nanieybarnieylurviey said...

Tak pernah guna. Nani selalu guna visa. Tp ari ni guna mastercard bapak mahal kena charge. Sbb charge rate currency. Serik nk guna mastercard.. Grrr

Anonymous said...

hi, nk tnye gk. die plu isi no tel or email penerima x? n ape fungsi no kawalan pindahan wang tu? TQ