Saturday, 6 July 2013

Antara Kereta dan Rumah?






Salam Sabtu semua..sabtu terakhir sebelum puasa.hehe..antara kereta dan rumah?yang mana 1 lebih penting?kalau ikut zaman sekarang dua2 penting kan.rumah aset yang takkan susut,kereta aset yang susut nilai..huhu

kalau bagi ayu di sebabkan kerja dekat dengan rumah.kereta bukan keutamaan lagi sekarang.untuk pelaburan jangka masa panjang bagi ayu rumah tu penting

kebanyakkan yang bekerja kereta yang akan di beli dulu kan.ye lah senang jugak nak ke sini sana kan.terpulang ikut individu.yang penting mengikut kemampuan diri ;-)

pendapat korang?

28 comments:

Mizz ErMa said...

yup2..betul tu, sebelum beli tu, nak kena tgk yg mana satu keperluan dulu..kalo rumah da dekat dgn ofiz, boleh ketepikan dulu kereta tu..hehe

Kakzakie said...

Kakak tak boleh masuk komen Ayu semalam sampai pagi tadi. Bila tukar macam ini baru boleh.

Keychain aka dompet simpan syiling kakak dah dapat semalam. Thanks so much Ayu. (N3 kakak hari ini)

Mooniqueen said...

MQ rase both penting skrg ni ...
Beli kete murah2 je janji boleh gerak...rege kete skrg pun dh same harga dgn murah je baik beki rumah :)

shark said...

semestinyer rumah :)
dh beli rumah br boleh park kereta..
kesian nnti kt kereta xdek garaj :)

the malay male said...

kereta mmg susut nilai tetapi diperlukan juga. kalau saya, saya beli kereta dulu sebab nak beli rumah pun perlukn kenderaan nak ulang alik ke bank dan nak survey projek perumahan yang kita nak beli serta urusan dokumentasi yg lain lain perlukan kenderaan untuk ke sana sini.


tapi kalau ada driver sendiri xpelah.

Lyaa Suriany said...

kite pun nak rumah
tp apa kan daya
kalau xde kete
masak ler nk p kojeee
so terpksa beli kete dulu

Knor said...

salam kenal..tau dr blog kak zakie..

emmm..knor mula beli kereta yg terpakai,lama sikit beli yg baru..tak lama rezeki bertambah..belilah rumah..kereta dgn rumah sgt perlu..dah merasa dah naik bas berebut2 ni..

Masha Meisters said...

yup...yang penting sebenarnye memg rumah...nilai tak susut,makin ditangguh makin la mahal nak beli...huhu

nik ros said...

selalu kereta yg beli dulu. rumah tu kena tunggu btol2 stabil baru fikir nak beli rumah..hehe

adrianna syaz said...

Skrg ni byk org bli rumah are lin..keta belije mahal..nk jual balik murah..

Salam kenal..sya folo blog arelin..klu sudi singgah ke blog saya ya :)

adrianna syaz said...

Salam kenal

Saya folo blog blog arelin..klu sdi snggah blog saya ya :)

ejulz said...

betul tu ayu.. rumah lbh penting bg ejulz.. sbb g keje naik motor je.. hehehe

Che Rosliza Che Mat said...

akak rasa rumah lebih penting...

Harith Iskandar said...

pendapat sy yg pernah hidup susah menumpang sana sini,pindah sana sini sy fikir rumah lg penting dr kereta.sbb mudah kerana rumah aset yg makin meningkat nilainya mcm cik bloh ckp td.

ma ❥ said...

Kawin kot yang lebih penting hehe lari topic kereta kot bagi perempuan..laki cari rumah hehe

ma ❥ said...

Kawin kot yang lebih penting hehe lari topic kereta kot bagi perempuan..laki cari rumah hehe

Ummi Iman said...

Beli rmh mmg untung. Harga makin lama makin meningkat.

Amanina Mads said...

rumah paling bernilai..hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

dua2 takde tp rasa lau leh umah tu dlu..huhu

Deqla Manjew said...

deqla ada rumah ... kereta xde tau.. haha.. hrpkan kereta incek hubby je la... cukop la kot.. ;p

9n0L4 said...

due due pnting yu. tapi tgk atas situasi kite. kete skrg ni dh mcm keperluan kot kalau dh bekeluarga. :)

Cik Nur™ said...

Nur pilih rumah, sbb masa akan datang rumah makin mahal..kereta pula makin murah...

Chegu Anuar said...

Kalau nak diikutkan budaya, jarang2 sekali org beli rumah dulu baru beli kegheta kan...kan...? Mau tak mau kereta mesti dibeli dulu.. Rumah bole sewa la dulu.. Walaupun memang lah harga rumah susah nak jatuh, tapi, kereta jugak tetap diutamakan sebelum beli ghumah.. Setuju dak??? Inilah fakta ya Cik Ayu.. So, beli la kereta dulu..

Rosmiza Ali said...

Bagi MM rumah lebih penting.. Bila dah ada rumah baru lah slow2 beli kereta pulak.. =)

Cik Aini said...

bagi ai keta tu penting sbb keperluan ai ke sana ke sini.rsnya kalo xdak keta bleh demam kot.haha tp utk jangka ms pnjg umah tu mmg penting :)

nanieybarnieylurviey said...

Rumah..!! Tp skang ni xleh nk beli lgi. Nak plak nani keje sendiri skang ni.. Lgi ler ssh sikit. :)

Yana Libra said...

kalau tak nak rugi akan dtg beli rumah dulu la kot..

saya beli kete dulu sbb xtau nak duk mana..lagipun serius tk mampu lagi nak beli rumah. deposit je paling kurang 10K..kalau beli kete, xyah deposit pun dah boleh..huhu~

Chic Na said...

kereta kot sbb peting nk kemana2 senang.. tp kalau kita dh btul2 nk settle down kt tmpt yg kita tinggal, rumah lg penting.. yela dr byr rumah sewa kan..