Saturday, 3 November 2012

Kesan makan ubat untuk tahan ''Period"

Tiba-tiba terdetik nak tahu kesan jika
 kita makan uba untuk tahan period..
contohnya bagi nak puasa penuh bulan Ramdhan 
mahupun untuk tunaikan haji dan umrah..
takut jugak apabila baca kesan nya boleh
 menyebabkan mandul.
betul ka?


ini antara pesoalan yang ayu jumpa dalam forum

Assalamualaikum.saya, kakak saya dan ibu Insyallah akan pergi umrah pada 23 mei 2008.tapi time tu kami semua period,apa cara yg terbaik. nak makan ubat tahan period atau biarkan sahaja memadai beribadat untuk beberapa hari yang Allah beri utk kami. umrah selama 14 hari termasuk perjalanan.nak makan ubat takut kesan sampingan .camna ya?*help* 

ini antara jawapan yang terdapat..boleh rujuk sini

Bismillah.. Tentu sekali yang terbaik adalah mengelakkan pergi pada waktu yang dijangka akan datang haidh. Tetapi kadang kala masa yang ditetapkan oleh pihak agen tak bersesuaian. Maka itu pihak Tabung Haji sendiri kadang kala menyarankan kepada para muslimat untuk memakan pil halang haidh. Hukum memakan pil tersebut adalah harus secara umumnya jika tidak mendatangkan mudarat yang lebih besar kepada yang memakan. Rujuklan doktor untuk mengetahui lebih lanjut. Wallahu A'lam


salam wbt^^ saya baru lepas pergi kursus umrah semalam.. ustaz yang memberi penerangan di situ cakap bagi muslimah yang hendak menunaikan umrah tapi tak sure/teragak-agak haid datang bila, beliau suruh membaca doa bersyarat. doanya seperti ini:- " Sahaja aku mengerjakan Umrah & Ihram aku dengannya & sekiranya aku datang haid/ lain-lain sebab maka halallah aku dengannya." maka sekiranya dia kedatangan haid, dia akan menjadi halal dengan sendirinya tanpa perlu bertahalul.. tetapi sekiranya dia berniat " Sahaja aku mengerjakan Umrah dan Ihram aku dengannya dan sekiranya saya datang haid, maka aku akan bertahalul".. apabila datang haid, bolehlah dia bertahalul dengan menyembelih kambing & bergunting.. insyaAllah, jika diamalkan doa ini darah haid yang sepatutnya surut dalam 7/8 hari akan surut dalam 4/5 hari saja=) wallahua'lam.. 


ini antara maklumat lain yag ayu dapat berkaitan dengan pil tahan haid



hajat hati teringin nak pergi umrah,
tapi takut masa yang dipilih tak sesuai dengan masalah wanita ni
try search nampak macam bahaya jugak pil ni
ada ka kawan2 yang dah try?
ada efek pada kesihatan tak?




Kata Ayu:doakan ayu murah rezeki ya,teringin sangat nak jadi tetamu Allah..;-(




29 comments:

Izara4eva™ said...

baru taw ada ubat cmni.. teruk kan sy -.-

♥ Miss Hearty ♥ said...

kite pon nak ke sana jugak one day dengan izin Allah :)semoga kita sama2 dimurahkan rezeki untuk jejakkan kaki di Tanah Suci nanti.Amin..before nie ade jugak terfikir cmne klu period time nak gi sane.huhu

Nadia Elena said...

hah? tak pernah cuba. takut.. T_T

~MiZz Atie ZieYa~ said...

thks 4 sharing

Misz Mieza said...

Hui, bahaya gak ye ? MM pun baru tau ni.. Sebelum ni tak pernah terpikir pun nak cari pasal kesan sampingan pengambilan pil tahan period ni.. Nasib baik tak pernah ambil lagi.. InshaAllah, MM doakan ayu dimurahkan rezeki untuk jadi salah seorang tetamu Allah.. MM pun mengharapkan yang serupa.. Sama2 kita berdoa agar dipermudahkan ye.. =)

boni kacak said...

kalau tka yakin jangan guna ayu..takut ada side effect.. cuba tanya doktor pakar dulu..

ELFarahin said...

jangan diguna selalu dan terlalu kerap... :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

akak tak pernah makan pil tahan period ni..

Chic Na said...

bahaya kot ubat ni. better amalkan je doa bersyarat mcm ustaz tu ckp. boleh plan kot sbb kita tau timing period kita.

kinara kinatara said...

wah bahaya jugak ya..

huhu..moga kita sama2 murah rezeki ya kak:)

farhalurve said...

insyaAllah.. moga kita sama2 berpeluang utk ke sana kelak..
nway,, nice info ^^

Haryati Faizal said...

amin...semoga murah rezeki ayu ye....
akak pun tak sure sgt pasal benda ni....

Nyue said...

oic...nyue bru baca dr ayu je ni...mayb effect lambat dtg dlm 2/3 bulan kot.. mayb selepas tu period jadi teratur balik..huhuh

sHaRiNa eLyaNa said...

Sha xmkn ubt lau time priod..sha tau mmg skit..tp kena thn :)

Busyra Bt Takiyudin said...

tak penah pown.. huhu, takut la~~

Si Matatajam said...

Pernah juga dengaq pasal ubat ni sebelum ni..mmg ramai yang amik masa nak kesana sb takut mengganggu Amal ibadat haji n umrah.,Tp br tau la plak pasal kesan buruk ni..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bahaya juga ni kan kesan dia

9n0L4 said...

ubat tahan sakit ape pun mmg bahaye di ambil secara berterusan. lebih baik elak. panadol tu pun. ;)

Aine Ainun said...

lama x singgah blog Ayu..
Da berubah wajah...chantek=)))

ada jugak kesan rupanya ye...
Smoga satu hari nanti hasrat utyk kesana termakbul...Amin=)))

nanieybarnieylurviey said...

nani pn mahu jadi tetamu Allah.. Insha Allah moga segalanye dipermudahkan.. :)

Mrs Velentine said...

ada eh ubat tahan haid

dya bunga said...

takut nk cuba ubt mcm tu..huhu

wan nurul hezrina said...

hal nie nurulpun abru tahu bahaya..mmg ada org amik pill tahan haid nie..nak2 bila nak g umrah n buat haji..rupanya ada kesan sampingan..

Deqla manjew said...

betul tu ayu..deqla pun suka sgt telan ubat pink tu masa zaman bujang..tp sejak dah kawen x mkn dah..sbb dah tau keburukannya...huhu

Cik Aini said...

takut plak bila dah tau mcm tu..tp hati mmg nk ke sana satu hari nti..moga Allah permudahkan segalanya :)

lelamaisara said...

pernah dengar juga pasal ubat tu...
nice sharing dear ayu..:)

Rina AVAIL said...

pernah terbaca..lbh baik elakkan mkn pil tp berdoa pd allah. amalkan baca surah yassin ayat 38 dan surah hud ayat 44

Yusnita Yusof said...

Saya ambik ubat thn period masa gi umrah mei 2012. Kesan dia, saya kena senggugut yg sangat teruk. Sakitnya... sampai berpeluh2, sampai tertidur menahan sakit. Kena senggugut teruk tu dlm 3 bulan jugak la...

Yusnita Yusof said...

Saya ambik ubat nie masa nak gi umrah mei 2013. Kesan dia, senggugut tahap gaban. Perpeluh2, sampai tertidur2 menahan sakit. Dlm 3 bln jugalah kena senggugut nie. Pastu br ok..