Thursday, 21 March 2013

Kek Pertamaku..

Salam Khamis semua..lewat bersiaran hari ni..pagi2 masuk terus buat kerja..sekarang baru relax sikit..petang ni sambung lagi..sambil belek2 henset tadi terjumpa kek yang pertama ayu pernah buat dulu..tak salah 5 tahun lepas..wahh dah lama tu..teruja tengok hasil tangan sendiri terus snap pic..hihi...kek-kek yang lepas tu tak eksaited dah nak tangkap gambar,semua ada dalam koleksi mama kat rumah..huhu..



decoration pertama ;-)

 perisa strawberry dan coklat ;-)


memang mula-mula cuak jugak nak buat sebab tak da pengalaman langsung..tapi berkat kepercayaan mama terhasil jugaklah kek ni..simple je kan?tak dalah cantik mana tapi sebabkan hasil yang pertama terus teruja..lepas tu barulah betul2 minat try kek2 yang lain..hehe..berkat doa mama jugak kot..sebabnya dulu anak dara dia ni bab2 ni memang tak minat langsung..hihi..sekali cuba nak try lagi pulak..hehe

lepas tu,masa mama dengan abah pergi umrah..kena jugaklah jaga kedai 2 minggu..time ni lah rasa mencabar sangat..macam orang dah kahwin..mana nak kena jaga rumah jaga kedai..masa ni lah dugaan banyak dengan tiba2 pekerja berhenti..memang rasa down sangat kena buat kek buat roti,tempahan lagi..aduhai..berat kena pikul sorang2..huhu

nasiblah ada member tolong..ringan sikit beban..memang nak jadi businesswomen hati kena kuat!semangat pun kena kuat!time ni lah ayu belajar jenis2 kek dan design sebabnya tak leh harap sapa dah..kalau tak bungkus kedai tu nanti haa jenuh nak menjawab dengan mama..hehe..

siang malam tau buat kek..ada yang jadi ada yang tak..tu lah bangkit bangunmula2 nak belajar ni..alhamdulillah sekarang boleh lah sikir2 sebab tu setiap kali balik kampung member pun tak sempat jumpa..dok sibuk try resepi ja..hihi





ni lah kek kahwin pertama yang ayu buat,simple je kan?orang baru nak belajar..hihi..nanti ada masa ayu kongsikan gambar-gambar yang lain..masa buat kek ni pun tengah kekok lagi 5 tahun yang lepas jugak ni..hihi..tu yang nampak macam ada yang tak kena tu..haha

inshaallah kalau ada rezeki mama nak buka cawangan kedua kedai kek ni..kali ni guna nama ayu pula..AyuLna's Bakery..ok tak?hihi..doakan usaha mama ayu berjaya eh..lepas ni ingat plan nak buat online plak..plan2 kayuh..usaha satu2 dulu..hihi..

itulah cerita pengalaman ayu..hehe..


kataAyu:plan2 nak balas BW.huhu 

44 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow next time nak tempah

Deqla Manjew said...

wahhh terer la ayu..xde pengalaman pun dah cantik buat tu... chaiyok2... cantik nama kedai.. ayulina bakery...hihi..

Cik Nur™ said...

wahhh..cantik juga kek tu ayu..
mesti sedapkan.. :)

Nur kek mcm tu tak reti..kek biasa retilah..hihi

Arina Shamsul said...

wah cantik tu yu,tahniah2..skrg mama suka sangat tengok steambuttercake. nak belajar buat kek juga..uwaaa..

Nazayiena Ayiena said...

Cantiklah kek yg Ayu deco pertama kali tu,....bertuahlah Ayu mama ada kedai kek,boleh buat macam2 kek.semoga suksess nak buka cawangan kedua nanti.

Farisha Lyssa Farish said...

fuh!! cantik..tak mcm kek pertama pun...kalau yg ptama dh mcm ni, kek yg ke-2 dll msti lagi cntik

mama3heroo said...

wah..cantik2 sumenye..kreatif..

Cik Aini said...

perghhh
cantik!
cubaan pertama mcm tu hebat la Ayu..

erkk boleh tempah kot nti.hihihi

shu said...

cntikla Ayu..kalo sy ntah jd apala kek tu..

Ratu Hatiku said...

Cantik jugak walaupun kek pertama dr ayu :D
Semoga tercapai impian ayu nk bukak kedai kek yg ke 2 erk. :D

combi said...

buat sendri?seyes hebat! :D

diana said...

yang pertama kali buat tu pun cantik la...pandai..:)

diana said...

yang pertama kali buat tu pun cantik la...pandai..:)

Mrs Velentine said...

wah cantiknya kek ayu..kalau mcm ni kena usaha & tekad je lagi pasti berjaya

Haryati Faizal said...

cantikla kek tu ayu...

AyueJean AJ said...

Kira okaylah tu Ayu..
Kalau AJ buat terus jahanam...
Hehehehhee..

lelamaisara said...

wah.....pandainye ayu..ni bukan simple je tau...kalu akak yg buat entah macam mane rupenye....

nik ros said...

wah,..bagsunya
pertama kali buat kek tu.cantik jea.

Solehah Shamsuddin said...

wah cantiknya kek yang ayu buat :)

LYAfrina said...

wah..ok la tu.. sgt2 cantik..
mkin lama mesti makin kreatif & cantik

Yumida Huda said...

pandainye ayu buat kek
nampak perfect
sedap arrrr...cm nk mkn pulak

nanakimie said...

wah,ebatla ayu....kek tingkat2 siap,cayalah!heeee....

Che Rosliza Che Mat said...

First time buat tapi cantik dan kemas....Berseni kek tue...

Norizan J said...

wah terernya wat kek.. kte wat ari tu x jadik.. salah timbang kot hihi

Cik Fiza Comel said...

wahhh. cantik laa ayuuu. :DD ayu memang berbakat laa. teruskan usaha. Cik Fiza doakan ayu terus berjaya dlm bidang bajery nie. Amin.. :)

dh 5 taun kan, 1st time buat pon dh cantikkk. lpas 5 taun nie, msti lagi cantikkk. upload la gambar kek yang terbaru ayu buat. hikhikss :DD

Siti(zoey) said...

cantik tuu..

Chic Na said...

wahhh kira ok sangat dah tu utk first timer. cikna buat kalau tak tau jd ape. hehe.. keep up ayu. boleh jd profesional ni.

N.Aima K said...

wah cantiklah kek tu dear!!

BERT said...

waaahhhh pandainya dia buat kek!! boleh la tempah kek dengan ayu nanti... cantik plak tu.. moga bisnes mama berjaya ye nanti ehhe...

p/s : jum join contest nuffnang akak buat jom ?

fieda said...

ayu buat...??wah...cayalah..

M@W@R Q@SeH said...

wahh bestnya pandai gak le dr akak ni yg tgn x berseni :)

Mrs Lurve said...

wow...ayu yg wat ke? memg tabik springla..pandai deco

eimah siti said...

wow best nya decorate kek..^^

nanieybarnieylurviey said...

Ayu sila bukak kelas. Amik nani jdi murid!!! :)

Amanina said...

pandainya ayu bwt kek icing..hehe

9n0L4 said...

wahhhhhhh. bestnye ayu. akak dh lame simpan impian nk ade bakery sdiri. huhu.

Si Matatajam said...

Wah cantik la Ayu decorate tu...lps ni mesti jadi usahawan kek yg berjaya

hana hadi said...

wow.. hana xreti bab2 msak ni.. nak belajar tapi keyakinan dan kemalasan mengatasi segala2nya..hehe

HeNRieTTa JoSe said...

wah...chanteknye...mmg berbakat, walau cubaan pertama, dah nampak sempurna dan chantek....rietta suka nama tu...yes, go go ayu....

pss....rietta mmg xpndai bab bab bakery nie....tpi suka makan...ekekeke....

HASRUL HASSAN said...

As-Salam. Wow .. cantiknya kek ... mesti rasa sesedap rupa. Pandailah buat kek, memang ada bakat. Kek satu regimen untuk seni digilap.

Memang best tngok gambar kek cantik ni.

www.hasrulhassan.com

Aleeya Atinza Saaid said...

berseninya tangan ayu...pandai eh buat ..1st time lak tew..kagum...

Ummi Iman said...

Wah pandai buat kek rupanya. Sedap nama kedai kek tu. Moga terus maju jaya ya

QasehnyaRania said...

wow.cayalah ayu.semoga usaha mama ayu berjalan lancar.aamiin :)

* thanks u..ciksu minta maaf ye sbb tak sempat nk singgah blog u

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

pandai buat kek rupanya....nak sikit hihi