Friday, 15 February 2013

Fakta Ringkas Orang KIDAL


Ada Blogger yang Kidal@Lefthanded tak??kalau ada kita geng!!!I
I'm lefthanded!..dengan bangganya mengaku..haha..bukan senang tau nak cari kidal ni..
kalau dalam family ayu,ada 2 orang ja..ayu and adik bawah ayu..kami 2 orang jala kidal.hehe..
kalau masa belajar dulu 1 kelas ada 60 orang yang kidal ada 8-9 orang..ramai jugak kan..hehe..orang kidal ni special tau..tak banyak dalam dunia ;-)


1. Secara kasarnya sekitar 10-15% drp. penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.(ni budaya orang barat-tak perlu ikut..huhu)
6. Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan
7. Individu Kidal, Individu Elastik


sebenarnya sama ja orang kidal atau tak..yang bezanya cara menulis la kot..
orang kidal ni lain sikit..sampai buku pun kena sengetkan sikit baru boleh tulis..hehe..
dan lebih arif guna tangan kiri berbanding kanan..yang special nya sebab tak banyak orang kidal ja..hehe



kataAyu:buzy sikit harini,nanti ayu bw..huhu

46 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

saya kidal!saya kidal! :)

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hana pun kidal jugak ;) hehe, bangga kidal ;)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

wah..special la ayu ni kan :)
x rmai yg kidal

Mrs Velentine said...

org kidal kalau duduk dalam kelas ..xle duduk sebelah kanan kena duduk kat kiri..kalau tak berlanggar dgn kawan yg menulis kanan..MV ada pengalaman ni

Kesuma Angsana said...

info yg sgt2 menarik ni ayu !

:: Cik Viva :: said...

kate orang sape yang kidal ni unik..suke tngok orang kidal sebab dia boleh tulis guna tangan kiri..lawa lak tu tulisan..

♥ Miss Hearty ♥ said...

ohh..baru tahu yang ayu kidal :)

Kakzakie said...

Kakak dulu masa belajar ada kawan yg kidal dia punya design tak boleh lawan. Lakaran dia memang top

Solehah Shamsuddin said...

solehah xkidal. tapi dalam famili, ayah dan adik ketiga solehah kidal.hehe mungkin adik tu ikut ayah kot :)

Cho Zila said...

rupanya yerk ... akak memang tak reti nak tulis kidal... sepupu akak memang lefthanded..
tengok entry sebelum... kasi surprise yerk kat si dia...

Norizan J said...

hari kidal sedunia pun ado.. ish macam2..

BaNu Syah said...

oooo ayu kidal ek..wahh special gitu sbb x ramai kan =)

hana hadi said...

special kan. lagi satu orang kidal boleh guna kedua2 tangan dalam 1 masa. macam menulis(kiri) dan makan (kanan).hehe

abah hana kidal. tangan kiri tulis tangan kanan pegang mouse. jimat masa di situ.hehe

Deqla manjew said...

deqla kalo nk tulis guna tgn kiri entah bile nk siap...hakhak.. istimewa org kidal ni.. arwah ayah deqla pun kidal.. sygnye dlm family hanya dia sorg yg kidal..huhuhu...

Ratu Hatiku said...

Ank yg bongsu mcm ada ciri2 kidal.. semuanya dia guna tgn kiri...

Cinta Misteri said...

CiM ambidextrous. boleh menulis dgn kedua belah tangan, tapi tulisan tangan kiri tak wehebat tangan kanan. memandu CiM lebih suka guna tangan kiri, klau bonda CiM nmpk selalu marah sbb handle stereng dgn sblh tangan sj, tp dh selesa tk bleh buat apa

lia said...

org kidal ni biasanyer tulisan depa lawa... mcm my dad & mil...

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. kalau kidal, kene senget sikit buku.. :-)

Lyaa Suriany said...

orang cakap biase nya org kidal otak math sikit
hehe
btl ke

nanakimie said...

oo,ayu pun kidal ye,hehe....kita geng:) dalam family nana n abang je kidal^-^

Chic Na said...

oh ayu kidal rupanya. org cakap pandai maths. huhu..

Sally Yatiey said...

Individu kidal memang unik , suka tengok. Hee.

Rosmiza Ali said...

Biasa Mieza jumpa orang yang kidal ni tulisan dorang lawa2.. =)

diana said...

sepupu akak lelaki kidal jugak..masa kecik bila menulis mak dia suke ketuk tangan dia sebab nak suruh menulis pakai tangan kanan..tapi tak di peduli nya..malas dah orang tua tu nakm ketuk..heheh

SyeeraFera said...

saya pun kidal.. hihi.kita geng ^^

Karukord jagau said...

aku ada masa2 tertentu je guna tgn kidal :)

ieda immi said...

dulu masa belaja rselalu pelik tgk kawan2 yg left handed nie .. kelakor pun ada ..
rupenya mereka istimewa ! ;))

xila dot said...

teringin jadi kidai, tp tak dapek nak nolong ;p

Cik Nur said...

ayu kidal eh...sama denagn adik nur..sepupu nur...

nanieybarnieylurviey said...

Nani kidal!!!? Yeayyy kite geng :)

dya bunga said...

dya spacial..sbb kidal..haha

ejulz said...

ada jugak yang yg x kidal tgn tapi sepak bola guna kaki kiri.. hehe

Jemput join segmen ejulz k.. :) http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Ain Dzaya said...

set! kite geng kak ayu :)))

Haryati Faizal said...

hubby akak tgn kidal gak, tp mkn tetap tgn kanan hihi... ms kecik dulu mak dia selalu ketuk tgn klu nampak dia mkn guna tgn kiri...

Mrs Lurve said...

ehh hubby kidal jgk..

Nyue said...

akk yu sesetengah perkara buat secara kidal tp tidak kidal sgt..cam adik lelaki..adik lelaki,k.yu mmg kidal..nsb mkn je tgn kanan..huhuhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

mak dan adik laki yui kidal =)

lelamaisara said...

ohhh upenye ayu kidal ea...tulisan orang kidal ni lawa kan biasenye...kawan sya kidal tulisan nye lawa ....

Cik Aini said...

hehehe..mentanglah dia kidal kan..
apapun org kidal ni selalunya berseni..kwn ai kidal jugak tp kalo bab melukis perghhh cantik gilerr :)

Che Rosliza Che Mat said...

hubby akak kidal...

wan nurul hezrina abd halim said...

akk tangan kanan kalu kidal mmg tak tulis sampai sudah=)

Noor said...

dalm fmili adik lelaki Noor sorang je kidal. Dia je yg tersesat..heheh..baru tau ayu pun kidal jgk..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

owh ayu kidal baru tau ni

9n0L4 said...

tapi jgn lupe. bile mkn mesti tgn kanan tau. :)

Yana Libra said...

biasanya kidal sebab otak kiri atau kanan lg dominan..tp, xingat yang masa satu lah~

QasehnyaRania said...

adik bongsu dan ayh ciksu kidal ;)