Tuesday, 5 February 2013

Diperguna dan Ditindas?


Pernah terjadi tak pada kawan-kawan?
sama ada dipergunakan atau ditindas lebih kurang maksudnya kan?
apa reaksi korang?
melawan atau biarkan saja?

dalam hidup ini semua orang ada hak bersuara kan,
cuma berani atau tak saja untuk menegak kan hak diri kita.
Kadang-kadang bila kita diam makin dipijak-pijak pula..
tapi apa pun biarlah berpada jangan biar diri kita di pijak berulang kali.

hidup perlu berani.
jangan sampai kita diperguna atau orang 
mengambil kesempatan diatas kelembutan kita.
belajar untuk jadi kuat dan berani!hehe..



mutiara kata:

berani kerana benar,takut kerana salah
buat baik berpada-pada,agar diri tak merana.




KataAyu:buzy tak tentu masa.huhu

45 comments:

Anum said...

bergantung pada keadaan
pernah gak kena

Cik Nur said...

pernah gak..kalau tak keterlaluan tu, nur biarkan je..kalau keterlaluan mmg kena bersuaralah...

nur pun skrang bz..mlm je de masa..huhuh

Deqla manjew said...

owhh... ni sama mcm kes buli la kan.. ish..takat ni x penah lg jadi kat deqla.. betul tu kalo takot melawan pun ssh gak..mmg jadi bodoh la sng2 diperguna, ditindas.. huhu.. kena ada pendirian dan tegas..

Ratu Hatiku said...

Betul tu.. akk setuju apa yg ayu cakap.

Nyue said...

ditindas atau dipergunakan...bg k.yue maksudnya sama je...mangsa seperti dibuli...

perlu berani bertindak !

Nour Adieb said...

perlu ada keberanian yg tinggi utk x membiarkan org lain menindas kita :D

♥ Miss Hearty ♥ said...

kalau diam pon nanti makin dipijak pijaknya kepala kite..huhu

Ema Blog said...

selagi boleh diam..kita diam..kalau tak..kita lawan..

Aleeya Atinza Saaid said...

jauhkan diri dari org yg suka ambil kesempatan....

Cinta Misteri said...

btul tue...peringatan pd pembuli2 diluar sana. lembut tak semestinya lembik. sekali kami bersuara, psti kamu akn trduduk dn melutuk merayu kemaafan.

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak sure ada ke idak..hihi

Mrs Velentine said...

MV selalukena..geram jak..

Chegu Anuar said...

Yu.. apa yg best kat Peghelih selain Big Field? Raya cina ni dok palnning nak pi Peghelih..

Karukord jagau said...

Tapi saya takut jarum :D
(Erk...! Cam x relevan je kan)

Fieda Rafli said...

kalau kita di pahk yg benar lebih baik bersuara..

jaakechik said...

kuatkan semangat yer ayu. apa yg berlaku ada hikmahnya.... :)

Ummi Iman said...

Tgk keadaan. Kalau rasa dah melanggar etika perlu juga bersuara..

ieda immi said...

uishh x suke lah ditindas berulang kali , macam kita x der perasaan dan maruah lak kan huhuh

Solehah Shamsuddin said...

solehah penah. mungkin sbb solehah terlalu lembut kot

Solehah Shamsuddin said...

solehah penah. mungkin sbb solehah terlalu lembut kot

Pokok Manggis Depan Rumah said...

setuju tu akak.
hidup kena berani.
jangan sampai kita kena tindas.

Mrs Lurve said...

ehh dulu pernah gitu..tp sejak kahwin, hubby dah ajar jadi berani hehehehe..skrg nie xalami lagi dh situasi itu

IntaNBerliaN said...

a'aa kdg2 bila kita terlalu baik., org suka ambik kesmpatan kan

Kesuma Angsana said...

like u say, kalau kita dipihak yg benar, sampai sudah KA akan pertahan kan

hana hadi said...

hana xberani nak melawan. kalau hana melawan org org buat xtau je. hana suka perli org tu. perli tu lagi buat org makan dalam. hana suka perli daripada marah/melawan orang. mmg org tu akan sakit hati.

tapi jarang lah hana nak melawan n perli2 ni. hana lebih suka diam ja. nak jaga hubungan baik.tapi hati hana yang pedih menahan kemarahan kegeraman.huhu sabar je lah

kadang2 hana ni xperasan yang hana ditindas.org lain yang bgtau. org lain pulak yang tolong melawan untuk hana. yang hana ni blur2 je.haha

p/s :panjang bebenor hana komen

Syira Qahira said...

salam

selagi mampu diam je, tapi kalau sudah melampau lawan juga..hehe

Chic Na said...

pernah je terutamanya hal2 kerja.

aReLaN said...

seyes tak suka bila jadi gitu.hmmm..kadang2 pasrah je

nanieybarnieylurviey said...

So trueeeee.. Kadang ble baik mula la ditindas n dipergunakan. But at one time kite kena stand up and katakan. Mmg susah but dri diri sendri skit..

LYAfrina said...

kadang2 diri sendiri x sedar bila dipergunakan..

ejulz said...

betul tu.. xyah layan sgt org2 camtu.. hehe

ros_reeza said...

Ros pernah digunakan.. huhu.. bila tersedar, sakitnya hati...

xila dot said...

yeahh positif2 k!

Rosmiza Ali said...

Masalahnya kan, kalai macam Mieza ni kalau dengan orang yg lebih tua tak berani nak cakap banyak.. Kadang2 kalau apa yang dia cakap tu tak betul pun terpaksa jugak tadah telinga dengar.. Nak membantah kang kata kurang ajar pulak.. Huhu~~

BaNu Syah said...

betul2 setuju dgn ayu..

Arina Shamsul said...

betul tu dear..cabut je dua batang gigi depan orang yg menindas tu.hah kan dah ronggak! hahaha.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

baik sgt pun nanti org pijak kepala kita juga kan

9n0L4 said...

mcm same je due tu. keduenye memperbodohkan org. lawan care halussss dan bijak, jgn kite jadi serupe mcm die. :)

Izara4eva™ said...

kalau bg muka sgt nnti org pijak kepala kita plak kan. iskk

Izara4eva™ said...

kalau bg muka sgt nnti org pijak kepala kita plak kan. iskk

lelamaisara said...

diperguna + ditindas = dibuli...
diperguna + di tindas = sangat tidak bagus
menolong + ditolong = sangat bagus..
heheehe...ade kena mengena tak?

Haryati Faizal said...

kdg2 ada gak camtu...

wan nurul hezrina abd halim said...

setakat nie belum pernah rasa ditindas.bergantung pada i=situasi kena tindas mcm mana..huhu

Cik Aini said...

betul2..
buat baik berpada2..kalo dah rs smp ditindas tu,elok lah kita pikirkan yg sebaik-baiknya

QasehnyaRania said...

betul tu.setakat ni alhamdulillah.belum lagi