Friday, 31 May 2013

Keselesaan naik Tren balik kampung




Salam Jumaat semua..Alhamdulillah syukur walaupun susah nak bangun tadi,masih diberi nyawa hirup udara hari ini ;-)...sejak 2menjak ni selalu kalau nak balik kampung memang ayu akan gunakan perkhidmatan KTM(Keretapi Tanah Melayu)..dulu asyik naik bas ja..tapi bila selalu sangat dengar accident naik bas pun memang susah tidur,laju tu perkara biasa lah kan.memang ajal maut di tangan Tuhan,cuma langkah berhati2 tu kena ambil.huhu
 
naik tren ni senang sebab dari KL Central terus sampai Padang Besar,5 minit ja dari rumah..kalau naik bas berhenti dekat Kangar,mama pulak pergi ambil dalam 45 minit jugak.tapi kalau naik tren ambil lah tempat tidur kalau tempat duduk memang terasa seksa sikit..hehe..naik bas lebih better..

 ni lah coach tempat tidur..hehe


 ni keadaan terbuka pulak..


 ni katil bawah..selalu naik memang akan mintak yang bawah..selesa sikit

ni katil atas,tak pernah cuba tak tau apa rasa..hehe

kalau tempat tidur memang selesa..ayu selalu kalau tidur,dah sampai baru terjaga..haha..nyenyak la kot walau penat tu tetap ada..yang senang nya selalu tiket ayah dah tolong beli kan..disebabkan anak staf memang harga tiket lebih murah..pergi-balik lebih kurang harga bas sehala.jimatkan?hehe..kalau ayu tak guna sapa lagi nak guna..dalam family ayu ja yang naik tren.hehe

naik tren memang ambil masa lama sikit..selalu naik 9.20 mlm dari KL Central - 8.45pagi sampai Padang Besar.kalau naik bas 10 malam,maybe 6 lebih pagi dah sampai Kangar..kira2 lebih kurang jugak.hehe..kalau family ramai,ada anak kecik lagi better tren kot..nangis2 boleh lah jalan lagi tawaf tren ni,cafe pun ada jugak.


 tuan belog pun nak ambilpic jugak..haha

boleh ambil pic ni sebab gerabak belakang sekali..hehe

esok ayu balik kampung dengan adik naik kereta,hari isnin pulak jadilah pengguna setia KTM balik..haha..ada sesiapa yang guna tren jugak tak??hehe..yang dekat2 ni guna bas lah cepat sikit kan..yang jauh2 ni,kebanyakkannya habis masa tidur ja sebab tu ayu nek tren..hehe

p/s:Salam Jumaat semua..;-)

37 comments:

Harith Iskandar said...

sy pernah lah juga 2 3 kali balik naik ketapi ke perlis tu...tp bosan lah.barang mkn pon mahal la.air pon xsedap huhu...sy suke naik/drve kete sndri je kalau balik...

E'in said...

bestnye... ein xpenah naik keta api... hihi

:: Cik Viva :: said...

Ya Allah..nostalgia sgt tengok suasana dlm tren ni. Tapi selalu naik dok seat biasa je, penah skali je merasa coach katil tu..dok pulak katil atas..penin sbb sempit..tapi mase tu takde pilihan sebab cuti raya..huhu

9n0L4 said...

tak pernah ade pengalaman pun naik tren ni. hehe. mcm best je. :)

Kakzakie said...

Ayu percaya tak seumur hidup kakak tak pernah naik keretapi. Kalau MRT sebab S'pore banyak pernahlah..

Tengok siap ada katil macam dlm kapalterbang pulak..

aizamia3 said...

jangan kata KTM, LRT pun dah lama tak naik.. :(
teringin gak tapi tak tahu bila nak try..

Deqla Manjew said...

syok jugak kan naik KTM ni.. deqla penah blk kelntn naik KTM gak ayu.. perjalanan jauh mmg patot amek yg katil punya.. sama la suka katil yg bawah..lebih selesa.. atas skali dah rasa jugak..gatai tukar2 dgn ank buah..hahaha..wahh syok la kan kalo gerabak belakang skali..

QasehnyaRania said...

bestnya.
baik naik tren la u.lg mudah dan senang.semua ada kan. nk mkn, nk tido, nak buang air pon.

ciksu tak pernah naik tren lagi..

Lynn Hamzah said...

memang selesa kalau travel2 jauh naik train...leh baring...memang syok...

MR & MRS MAKMUM said...

teringt zaman study dulu selalu balik kmpg nek tren

Haryati Faizal said...

erm...klu dpt katil bawh syok jugakkan...
tak penah lagi la naik tren, amik yg katil ni... cam besh je..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

xpernah merasa pengalaman camni.. teringin laa plak...

PILOT LOVER said...

alahai ayu mcm best je naik tren.. naz x penah naik tren ni.. mcm best boleh tidow semua.. huhu teringin nk cuba.. tapi nk gi mane ye??? heheh :)

Aine Ainun said...

ayu...
excited akak baca.. akak mmg plan nanti sesekali nak balik naik tren, seat tidur tu, sebab akak kan da ade anak kecik, kalo naik bus x ble lagila..

bestla..
thanks sharing ye..=)))
berpa harga tiket tu ayu?
akak dengar, tiket utk seat tidoq ni selalu cepat abes, betul ke?'

Chic Na said...

memang jauh lebih selesa la dari naik bas kan. cikna tak pernah naik tren. hehe.. kesian..

cik didiey said...

didiey xpernah naik tren jauh2..huhu

Cik Nur™ said...

mesti lalu taipingkan.. :)
Nur dah lama tak naik keretapi..

Hanih Borhan said...

salam Ayu...

Wow, bestnya naik train! Saya dah lama tak naik try... Naik waktu zaman2 sekolah rendah dulu je... Rasa rindu pulak...

Laa org Perlis rupanya Ayu ni ye...

Btw, gambaq yg last tu memang lawa! ;)

ejulz said...

teringin nak rasa naik tren camtu.. tp brg2 kene sntiasa berjaga la.. hehe.. balit x ajak.. hehe

Ummi Iman said...

Jarang naik. Pernah sekali naik pergi kelantan dari KL central. Mabuk. Siap muntah2 lg. Tempat tidur tp x boleh tidur. Mcmana tu. Terus serik ;)

Tinta Lana said...

Salam.

Wah..tak pernah naik gerabak yg ada tmpt tido ayu.. naik ktm biasa ada la..

Rasa macam nak ikut ayu balik pdg besar pun ada,hehehe

izan mama mia said...

tak pernah naik tern..ni..nampak cam best jer

Rosmiza Ali said...

Selalu nai ETS dari Ipoh-KL or KL-Ipoh.. Lagi cepat dari bas.. Tapi mahal sikitla.. Tak pernah try amik yang ada bed lagi.. Rasa pernah try request yang ada bed, tapi takde perkhidmatan tu untuk ke Ipoh.. Ke jarak yang lebih jauh baru ada.. Huhu~~

HeNRieTTa JoSe said...

Dh lamer xnek tren....ada gak plan nk nek tren dan nk ambil ktil....bleh luruskan bdan...hehehe....

QasehnyaRania said...

bila balik nanti ada masa

jom join, nak:)

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/06/jom-join-giveaway-ke-2-by-jaakechik.html

Kesuma Angsana said...

wah nampak selesa yer... maaf lamabt terjah, busy sgt2 lately ni

shafiq said...

naik pun time2 kecik dulu , haha , sekarang ni takde naik plak , macm best jer ha , haha ,

Deq's Qienz said...

hye ayu..maaf lama tk jenguk ayu..sihat ke??hehee dq sumuq idup xnah naik tren..hehee

Khairun Solehah said...

wah,nak jugak naik tren, pernah rasa masa kecik dulu je .. hehe

izzah said...

nampak bestnyer la...xpernah lg naik tren balik kmpung..lgpn memang xde tren kalau nk blk ke phg ni....huhu..

LYAfrina said...

sama la dgn lya.mmg cam takut nk naik bas.. sbb byk sgt kes kemalangan.. pemandu bas plok drive mcm pelesit.. kt y lalu sebelah pon seriau... kat sini x dop keretapi ni.. huhu.. tp dulu msa study kat seremban slalu la naik ulangalik ke KL

nuyui a.k.a miss YUI said...

best nek ktm..selesa.

Ratu Hatiku said...

bestnya naik tren..akk dah lama x naik tren..sekali jerk sepanjang 34thn hdup nie.. :D

Amanina Mads said...

selalu jugak balik naik train kalau bab malam..hehe
entah bila ets nk siapkan :)

nanieybarnieylurviey said...

Bestnye.. Nni nk naik tren balik kelantan ssh la skit sbb jauh tmpt stop tu. :) lgi better naik tren ada tmpt tido. Selasa. Puas leh jalan2. Cafe pun ada

dya bunga said...

dya xpernah naik tren lgi..hihi

Si Matatajam said...

Tapi jemu la Ayu.. Kalau waktu siang bleh la tengok view kat luaq..kalau malam mmg jemu sangat..tidoq pun bukannya lelap sangat..