Monday, 27 January 2014

Trip Jakarta-Bandung Day 4



Salam semua...

Ok harini kita lengkapkan hari ke 4 untuk trip Jakarta-Bandung..hari terakhir ni..hehe..pastu terbang balik ke KL..

14 Januari 2014

  • pagi2 lepas check out kitaorang terus pergi ke Tanah Abang dekat sini shopping dalam 1 bangunan..jenuh jugak nak berjalan agak besar jugak lah..murah tu memang murah tapi tak boleh shopping sangat takut terlebih berat japgi nak naik flight..hihi..



     antara view dekat Jakarta..tapi kalau town lebih kurang KL jugak..
  • lepas tu kitoarang pergi Mangga Dua sini pun sesuai untuk shopping jugak,tapi kalau nak ikut pak supir cakap shopping dekat Bandung lagi murah dari Jakarta.sebab barang di Jakarta pun dari Bandung jugak.iye la kot..hehe
 Kehidupan dekat jakarta di sebalik bandarnya yang gah membangun.huhu
dekat mana2 pun dorang boleh survive kan..

  • kitaorang terus lepak dekat airport untuk check-in luggage bagai takut terlebih berat nasib cukup2..agak berat jugak lah barang ayu saja pun dah 27kg.haha..tak tau lah beli apa,bila punggah2 macam sikit ja tengok..
 pergi sorang 1 beg..balik berbeg2..hehe
  • kitaorang naik flight pukul 7.50pm sampailah dekat KL dalam pukul 11pm jugak sebab tunggu luggage lagi..agak penat jugak samapi mc jugak lah.hehe

Kesimpulannya..buat check list siap2 untuk beli barang kat sana..tidak tak pasal2 over budget.macam ayu memang cukup2 ja bawak duit dekat sana.bila balik pun lebih dalam rm70 ja.hehe..untuk yang suka shopping memang sesuai sangatlah pergi Bandung ;-)..

bagi ayu kalau budget supir+hotel+makan dekat sana dengan cara backpackers macam kitaorang ni tak banyak sangat habis dalam RM400 dah cukup.tu pun ada lebih lagi..pastu beli tiket awal dapatlah murah.masa kitaorang pergi RM92 return.memang berbaloi la kan. selebihnya bawak duit shopping..hehe

untuk jimat lagi,bawak lah roti+meggi untuk makan malam..macam kitaorang hari tu pun tak habis sebab balik dah lewat dengan penat lagi memang tak makan banyak sangat.pastikan bawak traveller plug sebab suis dekat sana memang tak sama nanti susah nak charge,pastu sediakan airport tax masa nak balik,kalau dekat Jakarta haritu kitaorang kena 150 000rp tak salah dekat Bandung 70 000rp kot.jangan habiskan juta2 rupiah tu semua ya..hehe



ok..itulah pengalaman travel ayu kesana..sekian trimas ;-p

17 comments:

izan mama mia said...

best nyew shoping..ayu..ada satu untuk akak tak ole ole..hahah

Deqla Manjew said...

amboii smpai part 4..hee.. kemain seronok tu.. bestlah ayu dah smpai sana.!

Farah Waheda Wahid said...

seronoknya tengok gambar2 bercuti di bandung, In Shaa Allah kalau tak ada aral this year akan melawat ke sana juga...

Nurzakiah Hanum said...

syoknya

nuyui a.k.a miss YUI said...

sronok bc pengalaman org..

lia said...

penuh van barang shopping he3

Kakzakie said...

Biasa agent akan inform itu semua kan Ayu. Kalau tak beg beranak kena tinggallah gamaknya..

Cik Nur™ said...

nak kumpul duitlah pergi sana nanti..boleh jumpa kawan terus. hehehe

Harith Iskandar said...

jauh tu berjalan...

aine ainun said...

SalamAyu
'singgah sini kejap...
lama tak jenguk rumah ayu...;)

BUNDA a.k.a KN said...

wah ! seronoknyer jalan2 ...

Kesuma Angsana said...

tq share pic & cerita yerk

Yana Libra said...

bestnye dah sampai sana..seronoklah dapat shoping..hehe~

unsecretostory said...

Bestnyaa kak ayuu :D

Rosmiza Ali said...

Huwaaaa! Serius kepingin bangat nih mo ke sana.. Ayu, boleh bagi anggaran bajet keseluruha x termasuk nak shopping mopping.. Hekhek! Nak kumpul bajet nih.. ;p

Chic Na said...

bestnya.. syurga shopping kot kat sana kan ayu..

Cik Aini said...

hehehe
yg tu dah conpom2 dah Ayu..kdg2 dlm xnak beli apa tu pun balik beg bertambah jugakk.hahahaa